Bir sayı hem rasyonel hem de irrasyonel olabilir mi?

Bu, uzmanlarımızın zaman zaman aldığı bir sorudur. Şimdi, ilgilenen herkes için eksiksiz bir ayrıntılı açıklama ve cevabımız var!

Sordu: Dr. Annabell Bauch I
Puan: 4.8/5(1 oy)

Bir sayı hem rasyonel hem de irrasyonel olamaz . Biri ya da diğeri olmalı. Bütün rasyonel sayılar bir tamsayı ile kesir olarak yazılabilir...

Gerçek bir sayı hem rasyonel hem de irrasyonel olabilir mi?

Bir rasyonel sayı, paydası sıfıra eşit olmayan iki tam sayının bölümü olarak ifade edilebilen bir sayıdır. Gerçek sayı, sayı doğrusuna çizilebilen bir sayıdır. Gerçek sayılar tüm rasyonel ve irrasyonel sayıları içerir .

Rasyonel bir sayı irrasyonel sayı olabilir mi?

İrrasyonel sayılar, oran şeklinde ifade edilemeyen gerçek sayılardır. Başka bir deyişle, bu gerçek sayılar rasyonel sayılar değildir irrasyonel sayılar olarak bilinir.

Bir sayının rasyonel mi irrasyonel mi olduğunu nasıl anlarsınız?

Cevap: Bir sayı yazılabilir veya dönüştürülebilirse p/q formu , p ve q tamsayı ve q sıfırdan farklı bir sayı olduğunda, rasyonel olduğu söylenir ve bu biçimde yazılamıyorsa irrasyoneldir.

7.7 İrrasyonel bir sayı mı?

Cevap: 7,7 ile 7,9 arasındaki irrasyonel sayı 7.83539 ..... ... İrrasyonel bir sayıdır çünkü tekrar eden bir ondalık sayı değildir ve ayrıca hiç bitmez. Kesir haline dönüştürülemez.

Rasyonel ve irrasyonel sayılara giriş | Cebir I | Khan Academy

41 ilgili soru bulundu

Kare kökün rasyonel mi irrasyonel mi olduğunu nasıl anlarsınız?

Bir karekök tam kare değilse, o zaman bir karekök olarak kabul edilir. irrasyonel sayı . Bu sayılar kesir olarak yazılamaz çünkü ondalık sayı bitmez (sonsuzdur) ve bir kalıbı tekrar etmez (tekrar etmez).

0,375 bir rasyonel sayı mıdır?

0,375 mantıklı bir hayır . ... p / q şeklinde ifade edilebilir.

0,375 neden bir rasyonel sayıdır?

Ondalık biçimde yazıldığında sonlanan (yani, son basamağın ardından yalnızca 0 değerli basamaklarla biten) veya ondalık biçimindeki herhangi bir sayı. süresiz olarak tekrar eden bir diziyle biter rasyoneldir.

0 bir rasyonel sayı mıdır?

0 Neden Rasyonel Bir Sayıdır? Bu rasyonel ifade, 0'ın rasyonel bir sayı olduğunu kanıtlar çünkü herhangi bir sayı 0'a bölünebilir ve eşit olabilir 0. Kesir r/s, 0'ın bir tam sayıya bölünmesinin sonsuz ile sonuçlandığını gösterir. Sonsuzluk bir tam sayı değildir çünkü kesir biçiminde ifade edilemez.

3 8 rasyonel veya irrasyonel bir sayı mıdır?

42.4 rasyonel mi irrasyonel mi? Cevapla rasyonel bir sayıdır .

√ 3 irrasyonel bir sayı mıdır?

3'ün karekökü irrasyonel bir sayı . Mantıksızlığını kanıtlayan Cyrene'li Theodorus'tan sonra Theodorus'un sabiti olarak da bilinir.

Karekök 2 rasyonel mi yoksa irrasyonel mi?

Sal 2'nin karekökünün bir irrasyonel sayı , yani iki tam sayının oranı olarak verilemez. Sal Khan tarafından düzenlendi.

Bir B rasyonel mi yoksa irrasyonel mi?

a ve a + b olduğundan akılcı , kesir olarak yazabiliriz. Şimdi denklemin her iki tarafından c/d'yi çıkaralım. Rasyonel sayılar toplama işleminde kapalı olduğundan b = m/n + (-c/d) bir rasyonel sayıdır. Ancak varsayımlar, b'nin irrasyonel olduğunu ve b'nin hem rasyonel hem de irrasyonel olamayacağını söyledi.

7.8 neden rasyonel bir sayıdır?

Adım adım açıklama: As 7.8 olarak yazılabilir 78/10 . Ve 78/10 rasyonel sayı olarak kabul edilir.

Rasyonel sayı mıdır?

Rasyonel sayılar: İki tam sayının oranı (veya kesri) olarak yazılabilen herhangi bir sayı rasyonel sayıdır. ... Bir tamsayı, paydası bir verilerek kesir olarak yazılabilir, dolayısıyla herhangi bir tamsayı rasyonel bir sayıdır.

√ 2'nin irrasyonel olduğunu nasıl kanıtlarsınız?

Kök 2'nin irrasyonel bir sayı olduğunun kanıtı.

  1. Cevap: Verilen √2.
  2. Kanıtlamak için: √2 irrasyonel bir sayıdır. İspat: √2'nin bir rasyonel sayı olduğunu varsayalım. Böylece p/q biçiminde ifade edilebilir, burada p, q asal tam sayılardır ve q≠0. √2 = p/q. ...
  3. Çözme. √2 = p/q. Her iki tarafın karesini aldığımızda, =>2 = (p/q)iki

√ 4 irrasyonel bir sayı mıdır?

4'ün Karekökü Rasyonel mi, İrrasyonel mi? İki tam sayının oranı olarak ifade edilebilen, yani p/q, q = 0 sayıya rasyonel sayı denir. ... Böylece, √4 bir rasyonel sayıdır .

Kök 2 neden rasyonel bir sayı değildir?

√2 bir tam sayı olmadığı için (2 tam kare değildir), √2 bu nedenle mantıksız olmalı . Bu ispat, bir doğal sayının karesi olmayan herhangi bir doğal sayının karekökünün irrasyonel olduğunu göstermek için genelleştirilebilir.

√ 3 neden irrasyonel bir sayıdır?

Burada p'yi bölen asal sayı 3'tür.iki, sonra 3, p'yi böler ve dolayısıyla 3, p'nin bir faktörüdür. ... Bu, p ve q'nun eş-asal olduğu varsayımımızın çelişkisidir. Yani, √3 bir rasyonel sayı değildir . Bu nedenle, 3'ün kökü irrasyoneldir.

3 rasyonel sayı mıdır?

Açıklama: Bir rasyonel sayı, kesir olarak ifade edilebilen bir sayıdır. 3 olarak ifade edilebildiğinden 3 =31=62=124 vb. bir rasyonel sayıdır.

16'nın karekökü irrasyonel midir?

16'nın Karekökü Rasyonel mi, İrrasyonel mi? Rasyonel bir sayı, iki tamsayının bir bölümü veya bölümü şeklinde ifade edilebilen sayı olarak tanımlanır, yani p/q, burada q = 0. ... Dolayısıyla, 16'nın karekökü rasyoneldir. Yani √16 irrasyonel bir sayıdır .

6 rasyonel mi irrasyonel mi?

6 sayısıyla başlayalım. 6 sayısı bir tamsayıdır. Ayrıca rasyonel sayı .