Paronişi başkalarına bulaşıcı mıdır?

Bu, uzmanlarımızın zaman zaman aldığı bir sorudur. Şimdi, ilgilenen herkes için eksiksiz bir ayrıntılı açıklama ve cevabımız var!

Sordu: Makenna Christiansen
Puan: 5/5(45 oy)

Paronişi bulaşıcı değildir ancak tırnak çevresindeki deri veya kütikül zarar görürse, bakteri ve diğer organizmaların bölgeye girip zarar vermesini veya birden fazla parmağa yayılmasını önlemek için özen gösterilmelidir.

Paronişi nasıl bulaşır?

Genellikle bunun sonucudur ısırma, koparma, salyangoz, manikür veya diğer fiziksel travmalardan dolayı tırnak çevresindeki deride hasar . Stafilokok ve Enterokok bakterileri, akut paronişi durumunda yaygın enfeksiyon ajanlarıdır.

Paronişinin yayılmasını nasıl engellersiniz?

Paronişi önlenebilir mi, kaçınılabiliyor mu?

  1. Tırnaklarınızı ve parmak uçlarınızı incitmekten kaçının.
  2. Tırnaklarınızı ısırmayın veya koparmayın.
  3. Tırnaklarınızı kesilmiş ve pürüzsüz tutun.
  4. Tırnakları çok kısa kesmekten kaçının.
  5. Cildinize zarar verebileceğinden tırnak etlerinizi kazımayın veya kesmeyin.
  6. Temiz tırnak makası veya makas kullanın.

Paronişi vücudun diğer bölgelerine yayılabilir mi?

Nadiren paronişi, tırnağınızda kalıcı hasara neden olabilir. Şeker hastalığınız varsa, bu risk vardır. paronişi daha derin dokulara ve kemiklere yayılabilir veya kan dolaşımına ve vücudun diğer bölümlerine. Aşırı derin enfeksiyon vakalarında paronişi, parmakların, ayak parmaklarının veya uzuvların kaybına neden olabilir.

Paronişi kendi kendine geçer mi?

Paronişi tedavisi, enfeksiyonun ne kadar şiddetli olduğuna ve yayılmaya başlayıp başlamadığına bağlıdır. Genellikle, günde birkaç kez enfekte tırnağı 20 dakika ılık suda bekletmek yardımcı olacaktır. birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir .

Paronişi - Bilmeniz Gereken Her Şey - Dr. Nabil Ebraheim

23 ilgili soru bulundu

Paronişi iyileştirmenin en hızlı yolu nedir?

Hafif, akut paronişi olan bir kişi, etkilenen parmak veya ayak parmağını günde üç ila dört kez ılık suda ıslatmayı deneyebilir. Semptomlar düzelmezse, daha fazla tedavi arayın. Bakteriyel bir enfeksiyon akut paronişiye neden olduğunda, doktor aşağıdaki gibi bir antibiyotik önerebilir: dikloksasilin veya klindamisin .

Paronişi neden bu kadar acı verici?

Paronişi nedir? Akut paronişi - Bu genellikle aniden ortaya çıkar, çok ağrılı şişlik, sıcaklık ve kızarıklık alanı genellikle bölgedeki bir yaralanmadan sonra bir tırnak veya ayak tırnağı çevresinde. Akut paronişi tipik olarak, yaralandığı cildi istila eden bakteri enfeksiyonundan kaynaklanır.

Paronişi ne zaman ciddidir?

Çoğu zaman, paronişi ciddi değildir ve evde tedavi edilebilir . Nadir durumlarda, enfeksiyon parmak veya ayak parmağının geri kalanına yayılabilir ve bir doktorun yardımına ihtiyaç duyabilecek daha derin bir enfeksiyona yol açabilir.

Neosporin paronişiye yardımcı olabilir mi?

Üç veya dört gün sonra tırnak normal görünmelidir. Daniel, Neosporin yerine Polysporin'i önerdiğini söylüyor çünkü paronişi, Polysporin'deki iki bileşenin kombinasyonuna daha iyi yanıt verir Neosporin'in üçlü antibiyotikleri yerine.

Paronişi için en iyi antibiyotik nedir?

Paronişi tipik olarak antibiyotiklerle tedavi edilir, ancak daha hafif akut vakalar genellikle tedavi olmaksızın kendi kendine düzelebilir. Paronişi tedavisinde en sık kullanılan antibiyotikler şunlardır: Bactrim (TMP/SMX) ve Keflex (sefaleksin) adlı bir sefalosporin .

Tuzlu su paronişi yardımcı olur mu?

Kızarıklık, hassasiyet ve apseye işaret eden dalgalı alanların olmadığı minör paronişi ile tedavi edilebilir. ıslanır . Epsom'un tuzları veya Burrow'un solüsyonu, günde üç ila dört kez yaklaşık on beş dakika ıslatılır, bu durumun iyileşmesi için gerekli olan tek şey olabilir.

Hidrojen peroksit paronişi yardımcı olur mu?

Bölgeyi günde 2 kez temiz suyla yıkayın. Hidrojen peroksit kullanmayın veya iyileşmeyi yavaşlatan alkol. Bölgeyi vazelin gibi ince bir tabaka vazelin ve yapışmaz bir bandajla kapatabilirsiniz. Daha fazla vazelin sürün ve bandajı gerektiği gibi değiştirin.

Paronişinin bakteri mi yoksa mantar mı olduğunu nasıl anlarsınız?

Özel bir test gerekmez paronişi teşhis etmek için. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, durumu genellikle basit bir görsel muayene ile tanımlayabilir. Kabarcıkta irin veya sıvı varsa, enfeksiyona neden olan bakteri veya mantar türünü kontrol etmek için laboratuvarda analiz edilebilir.

Paronişi tedavi edilmezse ne olur?

Ağrılı lezyon genellikle tırnağın bir tarafında oluşur, ancak tedavi edilmezse tüm peri-tırnak bölgesine yayılan etrafta dolaşan bir enfeksiyon . Ayak parmaklarında da gelişebilir. Hastalar paronişiden önce travmatik bir yaralanma, salyangoz veya çivi çevresinde çatlaklar bildirebilir.

Paronişi bir mantar enfeksiyonu mu?

Kronik paronişi çiviyi etkileyen bir mantar enfeksiyonu şekli olarak kabul edilir antifungaller tedavinin temel dayanağı olan kıvrımlar. İnatçı olgularda tırnak plağı çıkarılmadan eponychial marsupialization ve tırnak kıvrımının en blok eksizyonu gibi cerrahi tedavi uygulandı.

Paronişi staf enfeksiyonu mu?

En yaygın, bulaşıcı paronişi staph enfeksiyonundan kaynaklanır . Staphylococcus aureus bakterileri staph enfeksiyonlarına neden olur.

Elma sirkesi paronişi ile yardımcı olur mu?

Elma Sirkesi paronişi için doğal bir çare . ACV, antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikler açısından zengindir. Paronişiden sorumlu bakterileri etkili bir şekilde yok etmesini sağlayan antiseptik bileşiklerin yanı sıra aktif yararlı bakteri içerir.

Parmak paronişi nasıl boşaltılır?

Bir parmak paronişi nasıl boşaltılır

  1. Hastanın parmağını uyuşturmak için artık dayanamayacak duruma gelene kadar bir bardak buzlu suya koyun. ...
  2. Parmak uyuştuğunda, kütikülü sterilizasyon solüsyonuyla temizleyin.
  3. #11 bıçağınızı kullanarak derinin altına tırnağa paralel olarak bıçaklayın.
  4. Hemen irin çıktığını göreceksiniz.

Paronişi üzerine alçı koymalı mıyım?

Püstülü açmak ve irin boşalmasını sağlamak için steril bir iğne kullanılabilir. Enfeksiyonu kötüleştirebileceğinden bölgeyi sıkmayın. Yara daha sonra antiseptik krem ​​veya jel ile sarılabilir ve steril bir pansuman veya alçı ile kapatılabilir. Bu, paronişinin iki veya üç gün içinde iyileşmesine izin vermelidir.

Paronişinin boşaltılması gerekiyor mu?

Drenaj gerekli değildir . Yarayı açık tutmak için günde dört kez 15 dakika ılık su ile ıslatma yapılmalıdır. Islatmalar arasında yapışkan bir bandaj tırnak bölgesini koruyabilir. Antibiyotik tedavisi genellikle gerekli değildir.

Neden paronişi almaya devam ediyorum?

Kronik paronişi, aşağıdakilerin bir karışımından kaynaklanır: mayalar (candida, herpes simpleks ve bakteri Staphylococcus aureus). Elleri genellikle suya, deterjanlara veya kimyasallara bulaşan, dolaşımı zayıf olan (eller ve ayaklar soğuk) veya şeker hastalığı olan kişilerde en yaygın olanıdır. Kadınlar erkeklerden daha sık kronik paronişi alırlar.

Ayak parmağı enfeksiyonu ne kadar sürer?

Akut paronişi sürer 6 haftadan az ve genellikle bakterilerden kaynaklanır. Travma, dar ayakkabılar, dar çoraplar, pedikür veya tırnaklarınızı çok kısa kesmenin neden olabileceği bir tür travmanın ardından ayak parmağınıza bakteri bulaştıktan sonra gelişme eğilimindedir.

Paronişinin iyileşmesi ne kadar sürer?

Genellikle kütiküldeki bir açıklık veya batık bir ayak tırnağı, bakterilerin cildin altına girmesine izin verdiğinde ortaya çıkar. Eğer irin varsa enfeksiyonun boşaltılması gerekecektir. Enfeksiyon erken yakalanmışsa, sadece antibiyotik tedavisine ihtiyacınız olabilir. şifa alacak yaklaşık 1 ila 2 hafta .

Paronişi tırnağın düşmesine neden olabilir mi?

Paronişi ile tırnak kıvrımınız ağrılı olabilir. Üzerine bastırdığınızda tırnak kıvrımınızdan irin çıkabilir. Kronik paronişi ile tırnağınız renk değiştirebilir veya kalınlaşabilir. Tırnağınız tırnak kıvrımınızdan da çekilebilir. , ve düşmek.

Paronişi için ne kullanabilirim?

Akut paronişi için tedavi seçenekleri şunları içerir: sıcak kompresler ; kortikosteroidli veya kortikosteroidsiz topikal antibiyotikler; oral antibiyotikler; veya daha ciddi vakalar için cerrahi insizyon ve drenaj. Kronik paronişi, proksimal tırnak kıvrımının tahriş edici maddelere ve alerjenlere karşı çok faktörlü bir inflamatuar reaksiyonudur.