Orta boy nişastalı bir bahçe bezelyesi ne zaman?

Bu, uzmanlarımızın zaman zaman aldığı bir sorudur. Şimdi, ilgilenen herkes için eksiksiz bir ayrıntılı açıklama ve cevabımız var!

Sordu: Helene West IV
Puan: 4.5/5(31 oy)

Orta büyüklükte nişasta taneleri olan bir bitki, küçük boyutlu nişasta taneleri olan bir bitkiye çaprazlandığında, ortaya çıkan yavrular yuvarlak şekilli tohumlar orta boy nişasta taneleri ve küçük boy nişasta taneleri ile buruşuk şekilli tohumlar.

Tohumlarında orta büyüklükte nişasta tanesi bulunan bir bezelye bitkisi diğer bitkilerle çaprazlandığında?

Büyük nişasta taneleri olan yuvarlak çekirdekli bir bezelye bitkisi, küçük nişasta taneleri olan buruşuk çekirdekli başka bir saf bezelye bitkisi ile çaprazlanır. Oluşan F1 heterozigotları kendi kendine tozlaşır.

Ara nişasta taneleri olan yuvarlak bezelye tohumlarının genotipi ne olurdu?

B geni bezelyede nişasta sentezini kontrol ediyorsa, tohumları genotip Bb büyük nişasta taneleri ile yuvarlak olacaktır Orta boy nişasta taneleri ile yuvarlak küçük nişasta taneleri ile buruşuk Büyük nişasta taneleri ile buruşuk'

Bezelye bitkisinde nişasta tane boyutu için fenotipik oran nedir?

Cevap: Mendel çaprazında F2 nesli, hem genotipik hem de fenotipik oranın aynı olduğunu gösterdi. 1: 2 : 1 .

F2 neslinde bezelye tohumlarının yüzde kaçı orta büyüklükte nişasta tanelerine sahip olur?

Açıklama25% kendi kendine çaprazlama ile elde edilen istenen karakteristik özellik yüzdesi olacaktır.

Bezelye tohumlarında nişasta sentezi/ Bölüm 5/ kısım 6/ Sınıf 12.

26 ilgili soru bulundu

Bezelye bitkisinde nişasta miktarı ve tohumun şekli nasıl kontrol edilir?

Tek bir gen kontrol eder Pisum sativum'un nişasta tanesi boyutu ve tohum şekli. Bu kalıtım modeline pleiotropi denir. Nişasta tanesi boyutunda eksik baskınlık vardır. Tohum şekli baskınlık yasasını takip eder.

F2 neslinde fenotipik oran ne olacak?

F2 neslindeki normal fenotipik oran, 3:1 ve genotipik oran 1:2:1'dir.

Bezelye bitkisinde nişasta sentezi nedir?

Bezelyede nişasta sentezini kontrol eden gen pleiotropi . Gen, nişasta sentezini ve tohumun şeklini düzenler. B ve b olmak üzere iki aleli vardır. Nişasta, BB homozigotları tarafından sentezlenir ve büyük nişasta granülleri üretilir.

Dominant epistasis durumunda F2'nin fenotipik oranı nedir?

Baskın epistasis: Bir genin baskın aleli, ikinci genin her iki alelinin etkilerini maskelediğinde. Örnek 2: ABO kan grupları: Bombay fenotipi. Fenotipik oranlar 9:3:4 F2'de.


Bezelyede nişasta sentezi çoklu alel midir?

nişasta sentezi bezelye Çoklu aleller tarafından kontrol edilmez . İki alel içeren tek bir gen tarafından kontrol edilir. Bezelye bitkilerinde (Pisum sativum) nişasta sentezi, başka bir ilginç pleiotropi fenomeni ile ilişkilidir.

f2 nesli Monohibrit çaprazlamada sarı tohumların genotipik oranı ne olacak?

1: 3 : 1 .

Bahçe bezelyesinin aşağıdaki özelliklerinden hangisi çekinik karakterdedir?

Yeşil tohum rengi deneyindeki çekinik karakterdir ve tohum rengi için baskın karakter sarıdır.

Mendel tarafından kaç tane zıt özellik seçilmiştir?

Mendel seçildi yedi çift bezelye bitkisinin zıt karakter kümesi. Bunlar arasında bezelye kabuğunun zıt karakterleri iki taneydi. Bakla şeklinde (şişirilmiş/daraltılmış) ve kapsül rengindeydi (yeşil/sarı).


Dominant epistasis durumunda fenotipik oran nedir?

Buna, aşağıdaki gibi bir ayrılma oranı üreten baskın epistasis denir. 12:3:1 A_B_ sınıfının baskın bir alel içeren diğer genotipik sınıflardan biriyle birleştirildiği 9:3:3:1 oranının bir modifikasyonu olarak görülebilir.

Genlerin resesif epistatik etkileşiminde F2 Dihibrit oranı nedir?

Modifiye edilmiş bir Mendel dihibrit oranıdır. B.Epistatik gen - Başka bir genin etkisini maskeleyen bir gene epistatik gen, sürece ise epistasis denir. F'deki bu genler nedeniyleikinesil, ya 9:3:4 veya 12.3.1 döl oranı elde edilir.

Nişasta nasıl sentezlenir?

Nişasta, dört kararlı enzim adımı yoluyla sentezlenir: ADP-Glc pirofosforilaz şeker nükleotid öncülerini sentezleyen; ADP-Glc kullanarak alfa-1,4-bağlı glukan zincirlerini uzatan nişasta sentaz; amilopektin oluşturmak için alfa-1,6 dal noktalarını tanıtan nişasta dallandırıcı enzimler; ve nişasta dallarının ayrılması...

Bezelyede nişasta sentezi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Örneğin, bezelye tohumlarında nişasta sentezi bir gen tarafından kontrol edilir . İki aleli (B ve b) vardır. Nişasta, BB homozigotları tarafından etkin bir şekilde sentezlenir ve bu nedenle büyük nişasta taneleri üretilir. Buna karşılık, bb homozigotları nişasta sentezinde daha az etkinliğe sahiptir ve daha küçük nişasta taneleri üretir.


Bezelye tohumunda nişasta sentezi örneği ile pleiotropi nedir?

Pleiotropi, tek genlerin birçok karakteri etkilediği veya tek genin birçok fenotipi etkilediği bir durumdur, örneğin bezelyede sentez bir gen tarafından kontrol edilir ve bu gen aynı zamanda tohumun şeklinden de sorumludur. .

F2 neslinin fenotipi nedir?

Ortaya çıkan F2 neslinde, 3/4 baskın fenotipi gösterdi ve 1/4 resesif fenotipi gösterdi . Örneğin, yuvarlak bir tohum hattı buruşuk bir tohum hattına çaprazlandığında, F1 nesli tamamen yuvarlaktı ve F2 nesli 3 yuvarlak : 1 kırışık fenotipik bir oran gösterdi.

Dihibrit çaprazlamada F2 neslinin fenotipik oranı nedir?

Mendel, kendi dihibrit çaprazının F2 soyunun bir 9:3:3:1 oranı sarı tohumlu dokuz bitki, yuvarlak yeşil tohumlu üç bitki, buruşuk sarı tohumlu üç bitki ve buruşuk yeşil tohumlu bir bitki üretti.

F2 neslinde fenotipik Monohibrit oranı nedir?

Monohibrit çaprazlamanın F2 neslinde iki fenotip (Uzun ve Cüce) görülmektedir. fenotip oranı 3:1 .


Bezelyedeki nişasta tanesinin şekli ve büyüklüğü BB alelleri tarafından üretilen fenotipler nelerdir?

Bb genotipine sahip bir bezelye bitkisi üretir ara nişasta taneli yuvarlak tohumlar .

Bir bezelye bitkisinin yedi özelliği nelerdir?

Bir sonraki ekranda yedi farklı özellik olduğunu ortaya koyuyor:

  • Bezelye şekli (yuvarlak veya buruşuk)
  • Bezelye rengi (yeşil veya sarı)
  • Pod şekli (daraltılmış veya şişirilmiş)
  • Pod rengi (yeşil veya sarı)
  • Çiçek rengi (mor veya beyaz)
  • Bitki boyutu (uzun veya cüce)
  • Çiçeklerin konumu (eksenel veya terminal)

Poligenik kalıtım nasıl çalışır?

Poligenik kalıtım oluşur bir özellik iki veya daha fazla gen tarafından kontrol edildiğinde . Genellikle genler miktar olarak büyük, ancak etki olarak küçüktür. İnsan poligenik kalıtım örnekleri boy, ten rengi, göz rengi ve kilodur.