Fenitoin yemekle birlikte alınmalı mı?

Bu, uzmanlarımızın zaman zaman aldığı bir sorudur. Şimdi, ilgilenen herkes için eksiksiz bir ayrıntılı açıklama ve cevabımız var!

Sordu: Patrick Fest
Puan: 4.9/5(18 oy)

Bu ilaç olabilir yemekle birlikte veya aç karnına alınır . Her gün aynı şekilde almaya çalışın, çünkü bunu yemekle birlikte almak, emilme süresini değiştirebilir. Fenitoin aldıktan sonra 2 ila 3 saat içinde antasitler veya ishal için ilaç almayın.

Fenitoini yemekle birlikte alabilir miyim?

Yemekle veya yemeksiz alabilirsiniz . Fenitoinin en sık görülen yan etkileri baş ağrısı ve baş dönmesidir.

Fenitoin kullanan bir hasta için ne gibi önlemler alırsınız?

varsa hemen doktorunuza danışınız. göğüs ağrısı, baş dönmesi veya yorgunluk . Bu ilaç karaciğer hasarına neden olabilir. Üst midede ağrı veya hassasiyet, soluk dışkı, koyu renkli idrar, iştahsızlık, mide bulantısı, kusma veya sarı gözler veya cilt varsa hemen doktorunuza danışın.

Fenitoini ne etkiler?

Fenitoin düzeylerini azaltabilen ve etkinliği azaltabilen ilaçlar arasında şunlar bulunur: karbamazepin , kronik alkol kötüye kullanımı, reserpin ve sukralfat (Carafate).

Fenitoin almadan önce ne yapmalısınız?

Fenitoin almadan önce,

  1. fenitoine, etotoin (Peganone) veya fosfenitoin (Cerebyx) gibi diğer hidantoin ilaçlarına, diğer ilaçlara veya fenitoin içindeki herhangi bir bileşene alerjiniz varsa doktorunuza ve eczacınıza söyleyiniz. ...
  2. delavirdin (Rescriptor) alıyorsanız doktorunuza söyleyiniz.

Fenitoin ( Dilantin ): Fenitoin Ne İçin Kullanılır? Fenitoin Dozu, Yan Etkiler ve Önlemler

44 ilgili soru bulundu

Normal fenitoin düzeyi nedir?

Bir serum fenitoin seviyesi elde edin. Terapötik aralık 10-20 mcg/mL .

Fenitoin beyne ne yapar?

fenitoin çalışır beyinde nöbetlere neden olan dürtüleri yavaşlatarak . Fenitoin nöbetleri kontrol etmek için kullanılır. Her tür nöbeti tedavi etmez ve sizin için doğru ilaç olup olmadığına doktorunuz karar verecektir.

Fenitoin ile ne alamazsınız?

Antasitler ve beslenme tüpüyle besleme (enteral) ürünler fenitoin emilimini azaltabilir. Bu ürünleri fenitoin dozunuzla aynı anda almayınız. Fenitoin dozunuzdan en az 1 saat önce ve 1 saat sonra veya doktorunuzun önerdiği şekilde sıvı beslenme ürünlerini ayırın.

Fenitoin yüksek riskli bir ilaç mı?

Yüksek uyarı ilaçları şunlardı: amiodaron, digoksin, dopamin, epinefrin, fentanil, gentamisin, heparin, insülin, morfin, norepinefrin, fenitoin, potasyum, propofol ve takrolimus.


Fenitoin D vitamini eksikliğine neden olur mu?

D vitamini metabolizmasında, fenitoin dahil anti-epileptik ilaçların (AED'ler) sitokrom P-450 aktivitesi ile etkileşime girdiği bilinmektedir. AED'ler, 25-hidroksivitamin D ve 1α-25-dihidroksivitamin D katabolizmasının inaktif metabolitlere dönüşme hızını hızlandırır ve bazen D vitamini eksikliği ve hipokalsemi [10].

Ömür boyu fenitoin almak zorunda mısınız?

Hiç kimse fenitoin almayı bırakmamalıdır. veya önce doktorla konuşmadan aldıkları miktarı değiştirin. Herhangi bir nöbet ilacını bir kerede durdurmak, yaşamı tehdit edebilecek bir soruna neden olabilir. Doktorun önerdiğinden daha fazla fenitoin kullanmayın.

Fenitoinin uzun vadeli yan etkileri nelerdir?

Fenitoinin yan etkileri şunları içerir: sedasyon, serebellar sendrom, fenitoin ensefalopatisi, psikoz, lokomotor disfonksiyon, hiperkinezi, megaloblastik anemi , azalmış serum folat seviyesi, azalmış kemik mineral içeriği, karaciğer hastalığı, IgA eksikliği, dişeti hiperplazisi ve lupus benzeri aşırı duyarlılık sendromu ...

Fenitoin aç karnına alınabilir mi?

Bu ilaç yemekle birlikte alınabilir veya aç karnına. Her gün aynı şekilde almaya çalışın, çünkü bunu yemekle birlikte almak, emilme süresini değiştirebilir. Fenitoin aldıktan sonra 2 ila 3 saat içinde antasitler veya ishal için ilaç almayın.


Süt ile fenitoin alabilir misin?

Sen fenitoin yiyecek veya süt ile verebilir , ama tutarlı olun. Fenitoini her zaman yiyecek veya sütle birlikte verin veya her zaman aç karnına verin. Çocuğunuz çiğnenebilir tabletler alıyorsa, çocuğunuzu bunları bütün olarak yutmaması için teşvik edin.

Fenitoin kilo aldırır mı?

Antiepileptik ilaçlardan bazıları kilo alımına neden olabilir ve sonraki metabolik bozukluklar ve karbamazepin, fenitoin ve valproik asit, metabolik sendrom için önemli bir risk faktörü olan plazma lipid seviyelerinde doğrudan önemli değişikliklere neden olabilir, Tartu'da bir nörofizyolog olan Aleksei Rakitin, MD ...

Fenitoin seviyeleri ne zaman kontrol edilmelidir?

Bir hasta bir yükleme dozu intravenöz fenitoin aldıktan sonra, seviyeler kontrol edilebilir. dozdan bir saat sonra . Oral dozlama ile yükleme sağlanmışsa, fenitoin seviyeleri son dozdan 24 saat sonra kontrol edilebilir10.

Fenitoin seviyeleri ne zaman alınmalıdır?

Seviye alınabilir IV yükleme veya tamamlama dozunu takiben 2-4 saat (oral dozlar için 12-24 saat) ve seviyeler daha sonra kontrol sağlanana ve konsantrasyon stabilize olana kadar her 24 saatte bir izlenmelidir.


Fenitoin demansa neden olabilir mi?

Spesifik olarak, bilişsel işlevi bozduğu bilinen tedavilerin kullanılması, %20 daha fazla Alzheimer riski ve %60 daha fazla bunama riski . Bilinen bilişsel etkileri olan en sık kullanılan ilaçlar arasında primidon, fenitoin, karbamazepin, klonazepam ve valproat bulunur.

Bir hastanın fenitoin toksisitesi yaşamasına neden olabilecek bazı faktörler nelerdir?

Toksisite ile ilişkili risk faktörleri şunlardır: akut doz aşımı, doz değişikliklerinden veya ilaç hatasından kaynaklanan toksisite , böbrek yetmezliği/siroz, ilaç-ilaç/ilaç-hastalık etkileşimleri ve fenitoin ile karıştırılmış kokain gibi fenitoinin kasıtsız yutulması gibi değişmiş fizyoloji [2].

Akut fenitoin toksisitesinin olağan belirtileri nelerdir?

Kararsız yürüyüş, baş dönmesi/baş dönmesi, mide bulantısı/kusma, genel halsizlik ve uyuşukluk en sık görülen semptomlardı.

Aspirini fenitoin ile alabilir misin?

bu aspirin eklenmesi serbest fenitoin konsantrasyonunda herhangi bir değişiklik oluşturmaz. ve bu nedenle fenitoin toksisitesi yoktur (20 , 21).


Fenitoin zararlı olabilir mi?

Nörotoksik etkiler konsantrasyona bağlıdır ve hafif nistagmustan ataksiye, geveleyerek konuşma, kusma, uyuşukluk ve nihayetinde koma ve ölüme kadar değişebilir. Paradoksal olarak, çok yüksek konsantrasyonlarda fenitoin nöbetlere yol açmak . Semptomlar, bağlanmamış plazma fenitoin konsantrasyonu ile iyi ilişkilidir.

Fenitoin hafızayı etkiler mi?

CNS'deki sinyalleri baskılayan tüm ilaçlar hafıza kaybına neden olabilir. Alternatifler: Nöbet geçiren birçok hasta fenitoin (Dilantin) ile iyi sonuç verir. hafıza üzerinde herhangi bir etkisi varsa da çok az .

Fenitoin depresyona neden olabilir mi?

Diğer yan etkiler şunlardır: hepatik nekroz, ataksi, konfüzyon, kabızlık, depresyon, baş dönmesi, uyuşukluk, yorgunluk, hipertrikoz, zihinsel durum değişiklikleri, miyasteni, sinirlilik, uyuşukluk, titreme, ellerde titreme, baş dönmesi, heyecan, sinirlilik, ruh hali değişiklikleri ve huzursuzluk.